divendres, 6 d’abril del 2012

Lununaria cruciata

Ja vos hem comentat, que al mateix temps que desenvolupam les tasques de rehabilitació de la finca estam tractant d'aprofitar la primavera per millorar l'inventari de les espècies presents a la finca. Això ens permetrà dissenyar, i adaptar millor, les nostres accions de cara a conservar o potenciar la biodiversitat a la finca.

Una de les sorpreses que ens hem trobat, és una petita hepàtica anomenada Lununaria cruciata. Les hepàtiques són un grup molt antic i normalment relacionat amb els ambients humits o ombrívols que, juntament amb les molses, són coneguts com briòfits.

Es coneixen poc més d'una vintena d'espècies d'hepàtiques a l'illa d'Eivissa i, a més a més, la seva distribució és molt localitzada i la seva presència molt escassa. Lununaria cruciata és una espècie d'àmplia distribució a Europa.  A estat ja citada a Eivissa a diferents zones de es Amunts (cala d'Albarca, sa Cala, Torrent de Sant Miquel), i també a Buscastell, però la seva presència a can Toni d'en Jaume Negre és una dada d'interès.


Aquesta espècie destaca per la presència sobre el tal·lus d'unes estructures en forma de mitja lluna on es situen uns propàguls que serveixen per a la reproducció asexual. Aquestes estructures (conceptacles) poden apreciar-se a la imatge, però no presenten propàguls. Podeu observar-los actius a aquesta imatge de la wikipedia.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada