dilluns, 16 de juliol del 2012

No s’aturen els treballs. Resum d’un nou mes de feina


Tot i la falta de notícies, fa ja un mes que no oferim novetats al blog, també a l’estiu es treballa dur a Can Toni d’en Jaume Negre. Gràcies a la valuosa col·laboració de voluntaris hem pogut mantenir el ritme de feina iniciat fa quasi un any. Gràcies als que estau fent això possible. 


Neteja dels voltants de la casa
Continuen les feines de recuperació agrícola i paisatgística dels voltants de la casa. En aquest cas els marges del camí principal de la finca.  

Gràcies a la col·laboraciób de voluntaris podem emprendre moltes de les feines programades. A la imatge Dominique i Ana.
Extracció i retirada d’arbres morts
L’abandó que ha patit la finca durant anys ha causat la mort de molts dels arbres existents. Per solucionar aquesta situació, i especialment per evitar problemes al treballar amb maquinària, s’ha iniciat el procés d’extracció i retirada dels primers exemplars amb una retroexcavadora. Ametllers, figueres, i també mates, han set retirats d’alguns dels antics conreus. En haver recollit el gra continuarem aquests treballs a les feixes on tenim sembrat el cereal. 
Retirada d'arbres morts per a l'adequació de feixes per al conreu
Problemes per falta de mitjans
Però no tot són bones notícies, la problemàtica del camp ens està afectant seriosament. Efectivament, la falta de maquinària accessible ha impossibilitat, fins ara, la recol·lecció del cereal. De fet ja s’ha perdut la collita de civada. D’altra banda el blat i l’ordi, més resistents, tot i les evidents pèrdues de gra a causa dels tudons especialment, aguanten de moment.

Recol·lecció manual de civada. No tot havia de ser per als animals
Tot i així, s’ha realitzat una petita actuació manual per a la recol·lecció de civada. Una part de la que ha quedat als camps, la que no s’ha menjat la fauna local, podrà servir per a una nova plantació. 


Els arbres agraeixen ja l’escassa feina feta
És el cas de magraners, un codonyer, alguna figuera i, també, tres de les antigues parres que hem pogut atendre i recuperar fins ara.

Una de les parres recuperades
 Vista dels camps de blat la setmana passada
D’altra banda, els arbres plantats enguany continuen creixent lentament. Tot i la calor i l’escassetat d’aigua, figueres, ametllers, garrovers, albercoquers, pereres, caqui, nesprer, prunera, servera i, també, les parres sembrades amb peu americà, van pujant centímetre a centímetre. De moment, només un ametller s’ha quedat pel camí.

Neteja d’aljubs
S’ha iniciat també la neteja d’un dels aljubs. És la nostra intenció buidar l’aljub que està ple de residus de tota mena i reparar-lo per omplir-lo d’aigua. Només així podrem buidar completament l’aljub principal, que te gran quantitat d’argila al fons i, a més a més, es troba en mal estat i precisa restauració.
Interior de l'aljub que s'està buidant actualment

Objectiu aigua 
L’aigua, vital per a la vida, és un dels objectius de la nova fase de feina del GEN a la finca. De fet, amb la finalitat d’aconseguir aquest valuós element per als diferents conreus, hem presentat un projecte a la línia d’ajuts LEADER. D’anar tot com esperam, Can Toni disposarà, aviat, d’un sistema de captació i distribució d’aigua més adient amb les necessitats actuals de la finca. De fet, una part d’aquests treballs ja s’ha iniciat per facilitar el reg dels arbres plantats fins ara. El sistema que estàvem utilitzant era arcaic i ens obligava a malbaratar un temps fonamental que volem destinar a altres necessitats.

Paral·lelament s’emprenen els treballs de retirada de residus de l’interior d’un dels aljubs per a la seua posterior rehabilitació i posada en funcionament.

Un petit però important avanç
Preparant el primer hortet
És la nostra intenció començar a preparar la terra per a la creació d’un hortet a les proximitats de la casa. Amb aquesta finalitat s’han continuat els treballs de preparació de la terra, retirada de vegetació i de pedres i llaurat principalment.

Preparant el primer hortet
I això és tot per avui amics i amigues. Pròximament rebreu més noticies de la finca i els seus avanços...



Continuarà...


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada