divendres, 27 d’abril del 2012

Col·laborant amb el SARE i la conservació de la sargantana pitiusa

Segurament tots haureu sentit parlar de l'arribada els darrers anys de diferents espècies de serps a la nostra illa. Sembla ser que la seva introducció està relacionada amb el comerç d'exemplars d'oliveres per a jardí procedents de la Península Ibèrica. Les serps arribarien amagades als forats de les soques de les velles oliveres. Aquesta introducció de diferents espècies de serps provoca preocupació entre els gestors i conservacionistes pel possible impacte sobre la sargantana pitiusa. De fet es considera que l'entrada dels ofídis va provocar l'extinció de la sargantana a l'illa de Mallorca. Fins ara es tenen dades de la presència a Eivissa de 3 espècies, totes elles colúbrids. De totes elles, la culebra de ferradura (Hemorrhois hipocreppis) és la que, per la seva dieta i hàbits diürns, preocupa més als experts.
Culebra de ferradura als voltans de La Cala (tret de  http://ofidiosibiza.blogspot.com.es/  ) 

I aquesta preocupació ha portat al desenvolupament d'un projecte per a tractar de obtenir informació en relació als ofídis introduïts a Eivissa, valorar i reduir els efectes ambientals de la seva presència i molt especialment sobre la sargantana, i fer-ne un seguiment. Aquest projecte, anomenat Ofidios en Ibiza, el desenvolupa la Asociación Herpetológica Española per al Govern Balear. L'AHE ha obert el blog Ofidios en Ibiza on podreu trobar informació del projecte i les novetats que es vagin produint.

http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Podarcis_pityusensis.jpg
Tots podem col·laborar amb el projecte, i per tant en la conservació de la nostra sargantana, amb l'aportació de les dades de localització d'exemplars de serps o fotografies de les mateixes per poder mesurar l'avanç de la colonització, les espècies presents i les zones sobre les que centrar l'esforç de control. Però hi ha una possibilitat més, que permetrà si hi ha suficients col·laboradors, tractar d'avaluar si s'està produint canvis en les poblacions de sargantanes: la realització de seguiments dels reptils presents a itineraris prefixats durant una sèrie de temporades dins del programa SARE. I aqui entra Can Toni d'en Jaume Negre amb el GEN. Una de les activitats que posam en marxa a partir d'aquesta primavera és el desenvolupament d'un itinerari a la finca dins del programa SARE. 
Itinerari del SARE a can Toni d'en Jaume Negre

Aprofitam per animar-vos a participar en el projecte, tant fent arribar les observacions de serps, com si es possible comprometer-vos a desenvolupar un itinerari, especialment a les zones on s'han localitzat aquests rèptils. La nostra sargantana s'ho mereix.






dimecres, 18 d’abril del 2012

Ara si!!!


Verdura (Silene vulgaris)

Les pluges de les darreres setmanes han fet arrancar per fi la primavera a Can Toni d'en Jaume Negre. Aquests dies podem gaudir de la floració de moltes espècies que fins ara no havíem pogut localitzar. Destaquen algunes espècies d'orquídies com Ophrys balearicaNeotinea maculata o Serapias parviflora, que se sumen a les que ja havíem vist en març com Ophrys dyris i Ophrys fusca.


Ophrys balearica, localment abundant.



Neotinea maculata, orquíedea escasa a la finca

Altres espècies més comunes, també estan presents aquests dies a la finca. Algunes d'aquestes son per exemple les roselles (Papaver rhoeas), l'all rosat (Allium roseum), o la composta de grans flors grogues Uruspermum dalechampi. Com correspon a aquestes dates també ha florit la verdura (Silene vulgaris), part fonamental del cuinat. Altres espècies que ens acompanyen aquests dies son les espadelles (Gladiolus segetum), el bolitx (Chrysantemum coronarium) o el porrasó (Asphodelus fistulosus).

Allium roseum 



divendres, 6 d’abril del 2012

Lununaria cruciata

Ja vos hem comentat, que al mateix temps que desenvolupam les tasques de rehabilitació de la finca estam tractant d'aprofitar la primavera per millorar l'inventari de les espècies presents a la finca. Això ens permetrà dissenyar, i adaptar millor, les nostres accions de cara a conservar o potenciar la biodiversitat a la finca.

Una de les sorpreses que ens hem trobat, és una petita hepàtica anomenada Lununaria cruciata. Les hepàtiques són un grup molt antic i normalment relacionat amb els ambients humits o ombrívols que, juntament amb les molses, són coneguts com briòfits.

Es coneixen poc més d'una vintena d'espècies d'hepàtiques a l'illa d'Eivissa i, a més a més, la seva distribució és molt localitzada i la seva presència molt escassa. Lununaria cruciata és una espècie d'àmplia distribució a Europa.  A estat ja citada a Eivissa a diferents zones de es Amunts (cala d'Albarca, sa Cala, Torrent de Sant Miquel), i també a Buscastell, però la seva presència a can Toni d'en Jaume Negre és una dada d'interès.


Aquesta espècie destaca per la presència sobre el tal·lus d'unes estructures en forma de mitja lluna on es situen uns propàguls que serveixen per a la reproducció asexual. Aquestes estructures (conceptacles) poden apreciar-se a la imatge, però no presenten propàguls. Podeu observar-los actius a aquesta imatge de la wikipedia.

dijous, 5 d’abril del 2012

Socis naturals

Aquest és el títol de l'article que n'Alberto Ferrer ha publicat a Mola, el suplement semanal en català del diari. El reportatge va acompanyat d'una bona col·lecció de fotografies de Lorena Portero. Aqui teniu l'enllaç.

dimarts, 3 d’abril del 2012

Finalitzada la primera fase de restitució i plantació d’arbres

Plantació d'arbres la setmana passada
-->
-->
Molta ha set la feina realitzada durant aquest hivern. La més significativa, però, ha set la plantació de més de 50 arbres entre fruiters i arbres de terra seca (figueres, ametllers, albercoquers i pereres principalment). Una part d’ells amb una partida obtinguda per a la restitució d’arbres del Fons de Garantia Agrària i Pesquera de les Illes Balears (FOGAIBA). D’altre banda, s’ha portat a terme la plantació de parres als voltants de l’antic camí de carro que condueix a la casa.
Plantació d'ametllers
Ara, arribada ja la primavera, continuarem amb algunes de les activitats programades (inventari de flora i fauna, retirada de vegetació de les feixes de cultiu, compostatge de restes vegetals (i crema puntual), finalització de les tasques de restauració de la cisterna, etc.). 
Panoràmica general de la venda a finals de març de 2012
Poc a poc, la finca està recuperant l’aspecte que tenia fa algunes dècades. Can Toni d’en Jaume Negre ja no és aquella finca que desentona amb les finques vesines, ben treballades i que ofereixen uns paisatges excepcionals. 

dilluns, 2 d’abril del 2012

Plou

Son les once de la nit. Plou a tota l'illa. Ens fa falta!.

La primavera no arriba



Lamium amplexicaule (esquerra) i Muscari neglectum (dreta)
Aquesta és una primavera estranya. Durant l'hivern les pluges han estat molt escasses i el camp està molt sec. La primavera pareix que no arranca a can Toni d'en Jaume Negre, i això a pesar de les plujes que per fí arribaren en el mes de març. Aquesta falta d'aigua es nota amb el lent creixement dels cereals i llegums que hem sembrat, però també en l'escassa floració de les espècies vegetals. Teníem previst incrementar l'inventari d'espècies presents, però apenes hi han florit unes poques espècies. Esperem que la situació canviï en les properes setmanes.

Iris sisyrhinchium
Evax pygmaea