diumenge, 27 de maig del 2012

Continuen els treballs de recuperació a Can Toni

-->
Quan es compleixen vuit mesos de l’inici del primers treballs a la finca, i a quatre mesos de la finalització de la primera fase del projecte de recuperació que executam amb l'aportació de SA NOSTRA, bona part dels objectius establerts per a aquesta fase ja s’ha aconseguit. 

Paisatge agrari a Can Toni des de l'era el passat 24 de maig
Aquestes imatges, millor que les explicacions, il·lustren una part dels treballs realitzats. 

Els diferents productes sembrats han patit, com a la resta de l’illa, les conseqüències de la climatologia que hem viscut enguany. També, la nostra inexperiència en molts aspectes. Però ho anirem fent millor.

Ordi i civada. Al fons i a la dreta, la finca vesina

Quan iniciarem els primers contactes amb la propietat de la finca, no esperàvem que, en tan poc temps, poguéssim arribar a la situació actual. Han set dotze mesos de molta feina en la que hem fet el que hem pogut. Evidentment, la nostra voluntat seria poder destinar més temps a la finca i accelerar la seua recuperació, però això, a hores d’ara, no és possible. 

Camps de blat al costat del camí principal de la casa
Ens queda molta feina per fer i reptes molt importants i difícils per aconseguir. La principal limitació, encara avui, és la falta d’aigua per regar i mantenir els primers 60 arbres i parres plantats a la finca. Millor no contar, en aquestes breus línies, com s’està fent actualment. 

Recuperació de parres antigues

Treballs diversos realitzats aquesta setmana amb voluntaris
Paral·lelament estam recuperant, també, les antigues parres que encara aguanten i les feixes més pròximes a la casa. També estam condicionant els llocs on ubicarem les caseresd’abelles i l’àrea de plantació d’herbes aromàtiques. Pròximament, també, restaurarem algunes parets de pedra seca, continuarem amb els treballs de recuperació de la cisterna i els aljubs, ubicarem les primeres caixes niu, continuarem amb la retirada de fems de la finca, i un llarg etc.

dilluns, 7 de maig del 2012

Pèsol nan blau

Una de les possibilitats de la finca és donar a conèixer les varietats locals i contribuir a la seva conservació. Justament per això, una de les primeres accions va ser signar un acord de col·laboració amb l' Associació per a la Conservació i Foment de les Varietats Tradicionals de les Illes Pitiüses. A més a més, gràcies al banc de llavors ja per a la nostra primera sembra varem poder obtenir pèsols d'una de les varietats locals de les Pitiüses, el pèsol nan blau.
pèsol nan blau, una de les dues varietats locals de pèsols 
Sabíem per amics que ens han estat ajudant aquests mesos que molts de pèsols no arriben a germinar ja que son molt cercat com aliment pel tudó (Columba palumbus), El tudó és un colom que fins fa pocs anys només hivernaba a la nostra illa, però que ara té, (i cada cop més), una població resident i reproductora important i a Can Toni d'en Jaume Negre aquest colom és molt frequent. Afortunadament hem tingut sort, i si tot va bé, tindrem una bona collita de pèsols.
Tudó (By Andreas Trepte (Own work) [CC-BY-SA-2.5
 (www.creativecommons.org/licenses/by-sa/2.5)], via Wikimedia Commons)


divendres, 4 de maig del 2012

Sembrant nous paisatges a Can Toni


Can Toni, ahir, després de la jornada de voluntariat

Amb l'arribada de la primavera i, especialment, amb l'entrada de la temporada de risc d'incendi el projecte Can Toni d'en Jaume Negre entra en una nova fase.

Afortunadament, les pluges del mes d'abril ens han ajudat a recuperar alguns dels arbres i han afavorit el creixement dels cereals i llegums que haviem sembrat. Hem realitzat una feina intensa, aprofitant al màxim els dies que hem pogut dedicar-nos a la finca, i gràcies a l'ajuda dels voluntaris.

Però encara queda molta feina dins aquesta primera fase del projecte. Vos mantendrem informats.

Fotografia de natura 2.0

Si t'agrada la fotografia i vols millorar la teua tècnica ara tens la possibilitat. 

Els dies: 11, 12 i 13 de maig s'impartirà un taller de fotografia (Fotografia de natura 2.0). Per a tal finalitat, comptarem amb un gran fotògraf, Sebastià Torrens, un atèntic especialista en fotografia de natura. 

- Informació  

- Més informació