dimecres, 27 de febrer del 2013

Curset d'apicultura

L'Associació d'Apicultors d'Eivissa organitza un curset d'apicultura gratuït i obert al públic interessat. El curs s'impartirà en quatre sessions al Centre Cultural de Puig d'en Valls amb els següents horaris: 

28 de febrer.: de 17 a 20 h
02 de març..: de 09 a 14 h
08 de març..: de 17 a 21 h
09 de març..: de 10 a 14 h
16 de març..: de 10 a 14 h


El GEN té previst instal·lar caseres d'abelles a Can Toni d'en Jaume Negre per a la producció de mel i, també, recuper les antigues caseres per mostrar-les als visitants de la finca. Un membre del GEN està assitint a les classes de formació per atendre els futurs treballs d'apicultura a la finca amb l'ajuda d'un apicultor de l'Associació d'Apicultors d'Eivissa.

diumenge, 24 de febrer del 2013

Les oliveres. Arbres singulars i banc de varietats locals


Ullastre, un dels arbres singulars de la finca
L'olivera (Olea europea) va ser introduïda a la península ibèrica pels fenicis. Aquest arbre compta amb gran accetació a l'illa d'Eivissa, on comparteix territori amb garrovers, figueres i ametllers principalment. 
Les oliveres tradicionals més esteses a Eivissa són les de la varietat empeltre, conegudes popularment com olivera pagesa. Es tracta d'una olivera que té una bona productivitat i una maduració del fruit uniforme. Les seues olives tenen propietats organolèptiques que no es donen en altres varietats. Aquest fet fa que la producció d'oli compti amb un element diferenciador de qualitat i amb un valor afegit molt interessant, també des del punt de vista comercial.

A Eivissa les majors plantacions d'oliveres es dediquen a producció integrada. A Can Toni d'en Jaume Negre ens decantarem per la producció d'olivera ecològica (que prohibeix els tractaments químics de síntesi). A Can Toni existeixen exemplars, tant d'olivera com d'ullastre, molt particulars que formen ja part del llistat d'arbres sigulars de la finca. 

Durant els mesos de gener i febrer s'han plantat ullastres i s'han replantat dos oliveres a llocs estratègics de la finca. Pròximament, i seguint els consells de l'Agrupació de Defensa Vegetal i Sanitària de l'Olivar d'Eivissa (ADV), es podaran/coronaran (segons necessitats) algunes oliveres velles, i es plantaran 12 oliveres arbequines que, en els propers anys (2014 i 2015), s'empletaran amb les diferents varietats d'olivera eivissenca amb la intenció de crear un banc de varietats autòctones (el mateix que estam ja fent amb les figueres i que ferem, en un futur, amb les parres).   

Oliveres trasplantades. Ara delimiten un nou camí
El GEN col·labora amb l'ADV, agrupació que té com a finalitat lluitar contra les plagues i altres malaties que afecten l'olivar eivissenc mitjançant l'assessorament tècnic en matèria de fertilitzants, tractaments fitosanitaris, reg, etc. La seu de l'ADV està a la Cooperativa Agrícola de Santa Eulària des Riu, de la qual el GEN n'és soci des de 2012. 
Panoràmica de la finca
L'ADV compta amb 62 socis. Durant 2012 ha baixat la producció d'oliva dels socis de l'ADV però ha augmentat la qualitat de l'Oli d'E, la marca promoguda per membres de l'ADV amb l'assessorament i suport del Consell d'Eivissa. Actualment existeixen ja 10 marques agrupades amb la denominació Oli d'E (vegeu retall de premsa a baix).

dimecres, 20 de febrer del 2013

Què hem de fer si vivim al bosc?


Xerrades sobre prevenció d'incendis forestals. Punt de reunió i horaris...                  Per si estau interessats en assistir-hi.

 

dimarts, 19 de febrer del 2013

Curs de rejuveniment d'oliveres velles

El GEN ha participat en un curs de rejuveniment d'oliveres velles organitzat per la Conselleria d'Agricultura del Consell Insular d'Eivissa. Les clases, impartides per l'expert mallorquí Joan Coll, s'han portat a terme al Museu Arqueològic i a la necròpolis púnica del puig des Molins, i a una finca de Sant Joan de Labritja. 
Detall de diferents treballs sobre oliveres

diumenge, 17 de febrer del 2013

Prou al maltractament dels nostres espais naturals

Entre les moltes reaccions que es produïren a finals de l'any 2012, quan el Govern amenaçava amb l'acomiadament de bona part del personal dedicat a la conservació del nostre patrimoni natural, destacaren les produïdes a les xarxes socials. En aquell moment, en el mes de novembre, una pàgina de facebook va reunir un bon grapat d'adhesions i segueix actuant com a fil de contacte i d'informació amb tot el relacionat amb els retalls que afecten als espais naturals protegits. Si vos interessa la seva feina, i no teniu perfil de facebook, també tenen ara el seu propi blog.

Des de Prou retallades als parcs naturals segueixen demanant que es manifesti el rebuig a aquest procés de desballestament dels equips i les estructures encarregades de la gestió i conservació dels nostres espais naturals. Molta gent va aportant la seva imatge de rebuig. Des de Can Toni teniem pendent la nostra.

dissabte, 9 de febrer del 2013

Aviat arribarà la primavera

Can Toni d'en Jaume Negre aquesta setmana
Les últimes pluges ens han aportat l'aigua que necesitavem per afavorir la germinació del cereal a Can Toni. Efectivament, després de dos setmanes d'espera el blat i l'ordi han brotat amb força i el paisatge de la finca s'ha transformat en poc temps. Els ametllers florits, encara escassos a Can Toni, han aportat la nota de color típica del camp durants els mesos de gener i febrer i anuncien la ja pròxima arribada de la primavera.

divendres, 8 de febrer del 2013

Plantació de belloteres

Glans de bellotera
Fa temps que volíem posar en marxa aquesta prova pilot, la de plantar belloteres o alzines (Quercus ilex) a Can Toni d'en Jaume Negre, més concretament a la part superior de la feixa estreta, a la línia que comunica la zona d'antics conreus amb el bosc. Amb aquesta finalitat vàrem recollir glans de bellotera a diferents arbres dels voltants de Fruitera. Acte seguit, s'han dipositat els glans dins un cocó amb aigua per afavorir la germinació (es poden deixar així un dia) i, a continuació, s'han sembrat a l l'àrea escollida.  

Aquesta espècie arbòria  apareix de forma escassa i dispersa a l'illa, no es trobava a la finca. A Eivissa ocupa zones amb pluviometria elevada i molt sovent sols potents. Durant molt de temps s'ha discutit la seva presència natural a l'illa, ja que per alguns especialistes serien exemplars naturalitzats a partir de introduccions modernes, mentre que altres defenien que l'home va fer desaparèixer els alzinars que ocupaven les valls de i zones baixes de l'illa. Recentment anàlisis de la diversitat genètica de les alzines balears han confirmat que les nostres alzines son autòctones.

dissabte, 2 de febrer del 2013

Recuperant agropaisatges

Nou camí de la finca
Els principals objectius del GEN a curt termini a Can Toni d'en Jaume Negre són la revalorització agrícola, ambiental i paisatgística de la finca. Una vegada realitzats els treballs inicials i d'acord amb els usos programats (vegeu fotografia d'usos de la finca), volem obrir diferents línies de finançament pròpies (visites per a centres educatius, turistes, majors, etc.; i obertura al públic d'una botigueta amb productes ecològics, tant propis com de les explotacions vesines -figues, magranes, cireres, albercocs, hortalisses, mel, etc.-).

És també la nostra intenció fomentar les bones pràctiques agrícoles i continuar, en la mesura de les nostres possibilitats, la línia de col·laboracions amb altres projectes en marxa i amb associacions vinculades amb els treballs agrícoles i ramaders. I es que només amb la suma d'esforços podrem reconduir la difícil situació que pateix el camp eivissenc. 

Des de l'arribada del GEN a Can Toni s'han anat definint la modificació, restauració o obertura de nous camins i l'habilitació d'accessos; s'han recuperat diferents feixes per al conreu (aquest estiu hem tengut la primera collita de cereal); s'han restaurat, o estan en procés de restauració, la cisterna i els aljubs (volem també construir dos safareigs); s'han restaurat els primers esportells de parets; s'han plantat més de 60 arbres (majoritàriament figueres, ametllers, garrovers i albercoquers) i aquest hivern s'iniciarà la segona plantació (oliveres, figueres, cirerers i magraners principalment). 
 
A partir d'ara, entre moltes altres feines, s'elaboraran diferents itineraris, segons les necessitats, els públics objectiu, i els recursos de la finca (els tradicionals i els de nova creació).
Definició i ubicació dels principals usos de la finca
Els conreus tradicionals, els animals autòctons, el món de les abelles, la fotografia de natura, l'anellament cinetífic d'ocells, la calç i l'explotació tradicional dels boscos, les parets de pedra i la formació de nous agricultors seran algunes de les matèries que es treballaran a Can Toni. 

Visió general de les actuals àrees de conreu
Gràcies a tots els que estau col·laborant amb naltros a Can Toni o estau impulsant altres projectes per a la recuperació del camp. Tant de bo que experiències com aquesta s'estenguin i que, poc a poc, puguem recuperar i gaudir d'agropaisatges autèntics per tota la geografia insular
No ens cansarem de donar-vos les gràcies per la vostra ajuda. 
Amb valtros ferem camí...